Výjimečná filmová místa - Zajímavosti - Cesty za zážitky

Výjimečná filmová místa

Máte rádi filmy a cestování? Pak je tento díl našeho seriálů Po stopách výjimečných zážitků právě pro Vás. Pojďte společně s námi objevit místa, která se stala kulisami oblíbených filmů. Objevte místa z Hvězdných válek, Forresta Gumpa a dalších.

DOVOLENÁ ŠITÁ NA MÍRU

S NÁMI JSTE VIP

24/7

ČEŠTÍ PRŮVODCI

OSOBNÍ KONZULTANTI

POBOČKA V PRAZE

PORADÍME VÁM, DESTINACE ZNÁME

Výjimečná filmová místa

Máte rádi filmy a cestování? Pak je tento díl našeho seriálů Po stopách výjimečných zážitků právě pro Vás. Pojďte společně s námi objevit místa, která se stala kulisami oblíbených filmů. Objevte místa z Hvězdných válek, Forresta Gumpa a dalších.


Chcete poznat osobně tato místa? Kontaktujte nás a my Vám připravíme nabídku přesně podle Vašich představ.


Fotografie níže ve fotogalerii :-)


1. Hvězdné války (Laamu Atol, Maledivy)

Fanoušci této vesmírné ságy jistě znají planetu Scarif a právě tato planeta je ve skutečnosti Laamu Atol na Maledivách.



K natáčení dalších scén Hvězdných válek posloužily také zříceniny Tikalu v Guatemale, kde se natáčela například scéna kde loď Millennium Falcon přiletí na povstaleckou základnu na měsíci Yavin. Pokud chcete třeba navštívit planetu Wookuů Kashyyyk, musíte vyrazit do thajského zálivu Phang Nga k vápancovým útesům.



Místa, kde se natáčely Hvězdné války je celá řada. Jmenovat můžeme například ledovec Hardangerjøkulen v Norsku, Plaza de España ve španělské Seville, Národní park Death Valley v Kalifornii nebo tuniské město Tataouine, které se stalo inspirací pro fiktivní planetu Tatooine a kde stále můžete najít dům Luka Skywalkera.


2. Forrest Gump (Richard V. Woods Memorial Bridge, Jižní Karolína)


"Život je jako bonboniera. Nikdy nevíš, co ochutnáš." Jeden z nejslavnějších citátů ze světově známeho filmu Forrest Gump. Většina záběrů z tohoto filmu se natáčela ve Spojených státech amerických.  Například dům Forresta Gumpa, kterého ztvárnil Tom Hanks, se nachází na Laurens Street 100, Beaufort v Jižní Karolíně.



V Jižní Karolíně se nachází i most Richard V. Woods Memorial Bridge, přes který se Forrest Gump proběhl. Svůj dlouhý běh zakončil Forrest na silnici v oblasti Monument Valley v americkém Utahu. Silnice se nenachází přímo v rezervaci, abyste se dostali přímo k lokaci natáčení, musíte z parku vyjet směrem na město Page. V průběhu svého dlouhého běhu zavítal Forrest i na pláž Santa Monica Beach v Kalifornii. Místní zde dokonce postavili na památku tohoto filmu restauraci Bubba Gump Shrimp, kterou slavnostně otevřel sám Tom Hanks.



A například scéna, kde má Forrest Gump projev o válce ve Vietnamu, kterou prožil, se odehrává na Lincoln Memorial Cir ve Washingtonu


3. Harry Potter (hrad Alnwick Castle, Anglie)

Známá škola čar a kouzel v Bradavicích je ve skutečnosti hrad Alnwick Castle v severovýchodní Anglii, cca 50 km severně od Newcastlu. Jde o jeden z největších stále obývaných hradů v Anglii. V létě je tento hrad přípustý veřejnosti.


Hlavní síň Bradavic, kde probíhalo například rozdělení žáků pomocí Moudrého klobouku, je ve skutečnosti v univerzitní koleji Christ Church v Oxfordu.  Filmařům posloužila jako kulisa i zdejší Bodleyova knihovna. Některé scény v bradavické školy se natáčeli v Lacockském opatství. Zde se Harry Potter a jeho spolužáci procházeli například ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata nebo Harry Potter a Princ dvojí krve.


Nádraží Goathland na yorkshirském venkově posloužila jako kulisa pro železniční stanici v kouzelnické vesnici Prasinky.  A slavné nástupiště 9 3/4, odkud Harry a Ron cestovali do Bradavic se nachází v londýnské stanici King´s Cross. Pokud sem zavítáte čeká tu na Vás kousek vozíku s kufry a ptačí klecí, který trčí ze zdi označené „Platform 9 3/4“.


Míst, kde se natáčely film Harryho Pottera je velké množství a většina z nich objevíte ve Velké Británii.  V Anglii můžete najít také skutečný dům Dursleyových. Tento dům stojí v Bracknellu a vidět ho můžete hned v prvním díle "Harry Potter a Kámen mudrců". V dalších dílech byla již celá ulice i s domem vytvořena přímo ve studiu.


4. Pán Prstenů (Ovčí farma Alexander, Nový Zéland)

Nový Zéland navštíví každý rok tisíce fanoušků trilogii Pána Prstenů, aby objevili místa, kde se filmy natáčely. Jedním z těchto míst je ovčí farma Alexander u města Matamata, která se díky své krajině stala místem, kde vzniklo městečko Hobitín. Po dokončení natáčení se farmář rozhodl místo ponechat, tak jak jej filmaři vybudovali a dnes zde provádí turisty. Při návštěvě si zde můžete prohlédnout 44 hobitích nor včetně domova Bilba a Froda Pytlíkových, Dno Pytle, přesně tak jak je znáte z filmů. Interiéry se však natáčely ve filmovém studiu Weta Cave ve Wellingtonu.



Země Mordor neboli panství Temného pána Saurona je ve skutečnosti národní park Tongariro. Najdete zde i horu Mt. Nguaruhoe, která posloužila jako předloha pro Horu osudu. Hora Mt. Nguaruhoe je zároveň jednou z aktivních sopek světa.



Pokud si pamatujete jak Glum vedl hobity Froda a Sama Mrtvými močály a chtěli byste je vidět na vlastní oči musíte zavítat do mokřadu v Te Anau. Navštívit můžete i Edoras (hlavní město Rohanu), které stálo na hoře Mount Sunday v oblasti Cantebury


Když se Legolas a Gimli vydali v díle "Návrat krále" do Černoboru, aby tu našli Armádu mrtvých, tak procházeli skalními útvary Putangirua Pinnacles v národním parku Aorangi Ranges


5. Piráti z Karibiku (ostrov Svatý Vincent)

Dobrozdružství Jacka Sparrowa stále láká k televizním obrazovkám tisíce diváků. Filmaři si pro natáčení vybrali spoustu krásných míst. Karibský ostrov Svatý Vincenc posloužil jako prostor pro fiktivní město Port Royal, které jste mohli vidět hlavně v prvních dvou dílech.



Port Royal ve skutečnosti opravdu existovalo na Jamajce, ale v roce 1692 ho zničilo tsunami. Ve své největší slávě bylo známé jako nejzkaženější město na Zemi. Připlouvali jsem piráti, korzáři, otrokáři a prostitutky. Z kdysi nechvalně proslulého města dnes stojí pouze pár domečků a opevnění. Zbytek je někde na dně Karibského moře. Natáčení filmového Port Royal probíhalo hlavně v hotelu Wallilabou Anchorage, kde dnes najdete i muzeum tohoto velkofilmu.



Každý z dílů se natáčel hned na několika místech. Například čtvrtý díl "Na vlnách podivna" se odehrával na Havaji, Kauai, Portoriku a také například ve Velké Británii. Ve filmu tak můžete zahlédnout například Old Royal Naval College v Greenwichi či Hampton Court Palace. Kvůli natáčení na moři se pak musely postavit dvě opravdové lodě – Černá perla i Bludný Holanďan. Poslední film Salazarova pomsta se ve skutečnosti odehrával v turistickém letovisku Gold Coast v Queenslandu na východním pobřeží Austrálie.


6. Sám doma (Hotel The Plaza, New York)


Spoustu lidí si bez tohoto filmu nedokáže představit Vánoce. Příběhy malého Kevina McCallistra, kterého rodiče zapomenou doma se objevují na našich obrazovákách už od roku 1990 a stále si nachází nové a nové fanoušky. Luxusní dům McCallistrových se nachází ve vesnici Winnetka v americkém státě Illinois. Letiště, které se objevuje v prvním díle a rodina McCallisterova zde spěchá na let do Paříže, je opravdu letiště v Chicagu.  Ve druhém díle můžeme zase vidět letiště v Miami.



Velkou roli sehrál v druhém díle "Sám doma 2 - Ztracen v New Yorku" hotel The Plaza, kde se malý Kevin ubytuje. Jistě si pamatujete scénu, kde se Kevin ptá Donalda Trumpa kudy se dostane k recepci. A právě tato scéna se natáčela také v tomto legendárním hotelu na Fifth Avenue u Central Parku.



Kamenný most, u kterého se Kevin setká s holubí dámou stojí ve skutečnosti opravdu v Central Parku. Když se otočíte, uvídíte přímo na hotel Plaza, kde se Kevin ubytoval na účet svého otce. 


Pokračování našeho seriálu o výjimečných filmových místech již brzy :-)